HELMIEN VAIKUTTAVA HISTORIA

Tiesitkö miten merkittäviä helmet ovat olleet ihmiselle historiassa, alla kerromme muutamia kiehtovia esimerkkejä.
Helmiä on ollut olemassa jo ennen historiankirjoituksen alkua, joten on vaikeaa yhdistää niiden löytämistä tiettyyn aikaan tai paikkaan. Tiedämme kuitenkin että helmiä on käytetty koruina jo vuosituhansia. Pariisin museossa Louvressa on esillä Persialaisen prinsessan sarkofagista löydetty helmikoru ajalta 420 ekr.
Helmiä annettiin lahjoina kiinalaisille kuninkaallisille jo 2300 ekr. Antiikkisessa Roomassa helmet olivat statussymboli, joka johti siihen että Julius Caesar perusti lain, jonka mukaan vain hallitsevat luokat saivat käyttää helmikoruja. On olemassa myös legenda jonka mukaan Kleopatra murskasi helmen viinilasiin todistaakseen Marc Anthonylle, miten paljon rikkauksia hänellä oli. Ritarit käyttivät usein helmiä taistelukentällä uskoen, että nämä arvokkaat jalokivet pitäisivät heidät turvassa. 
Helmien uskottiin myös tuovan mystisiä voimia sekä terveyttä kantajalleen. Buddhalaiset, kristityt, hindut, juutalaiset sekä muslimit koristelivat kirkkojen, temppeleiden ja pyhäkköjen seiniä helmillä. Uskottiin että helmet olivat pisaroita jotka putosivat taivaasta ostereiden sisään, jolloin ne loivat niistä helmiä tai että ne olivat “jumalten kyyneliä”. 
Helmet ovat olleet myös vahvasti läsnä arabikulttuureissa, koska Persianlahti on ollut historiallisesti merkittävä kasvualusta ostereille. Helmet olivat suuri rikkaus sekä tulonlähde Lähi-Idässä ennen öljyn löytämistä. Kun öljyn tuotanto alkoi kukoistamaan Persianlahdella 1930, eivät osterit pystyneet selviytymään niissä olosuhteissa. 
Ensimmäinen viljelty helmi luotiin vuonna 1893 Kokichi Mikimoton toimesta manuaalisesti istuttamalla ärsyke osteriin, jotta se rupeaisi luomaan helmeä. Tästä alkoi kukoistava helmiteollisuus, jonka myötä luonnon helmien arvo romahti. 
Vuoteen 1935 mennessä, Japaniin oli perustettu 350 helmifarmia, jotka tuottivat noin 10 miljoonaa viljeltyä helmeä vuodessa. Mikimoto joutui puolustamaan itseään useasti väitteiltä, että viljellyt helmet eivät olisi aitoja. Tutkijat kuitenkin todistivat toisin ja tultiin siihen tulokseen että viljellyillä helmillä oli täysin samat ominaisuudet, kuin luonnollisilla, paitsi että niitä oltiin vain avustettu helmen muodostumisprosessin nopeuttamiseksi. Mikimoton Akoya-helmiä myydään vielä tänäkin päivänä hänen nimeään kantavalla brändillä.
Kuvien lähteet: www.justpearl.com 8.8, www.addapearl.com 6.8, www.karipearls.com 6.8, www.reddit.com/r/japanesehistory/ 8,8.